Stabiliteitstraining

Waarom stabiliteit?

Stabiliteit houdt in het samenspel tussen de beweging van een gewricht en de interactie van de omliggende spieren die het gewricht aansturen. Als we bewegen, en hiermee belasting vragen van ons gewricht is het belangrijk dat gewrichten op het juiste moment worden opgevangen met spierkracht. In elk gewricht zijn zo’n 20 spieren betrokken bij dit voortdurende spel van actie- reactie. Niet eenvoudig dus! Met name onze romp vraagt om een goede balans tussen deze spieren, waardoor je in staat bent tot de vele bewegingen, krachtsinspanning, zeker wanneer je meer kracht vraagt als tillen, springen en sporten. En vergeet een lang eentonige houding niet, als staan en zitten, wat we vandaag de dag ook veel willen doen.

In de training gaan we vaak uit van het belang van kracht van de spieren die nodig is voor een goede stabiliteit. In de nieuwe inzichten, letten we echter daarbij ook op een juiste ontspanning in ons lichaam, om de balans goed te houden en niet de grotere spieren “global mobilizers” te trainen, maar juist de belangrijke “local stabilizers”, de spieren die het gewricht op het juiste moment steunen. Dit doen we door de balans en coördinatie in de training aan te spreken, en te letten op een juiste ademhaling.

 

Wanneer is stabiliteit belangrijk?

Wanneer je merkt dat je lichaam begint te “zeuren” in het dagelijks leven. Dit geldt voor je nek en rug, maar vergeet niet dat stabiliteit even essentieel is voor alle andere gewrichten.

Wanneer je eigenlijk altijd veel beweegt, maar toch erg moe blijft, vaak spierpijn hebt, of niet vooruit komt en niet goed weet hoe dit kan. “Ik doe toch mijn best?” je voelt je teleurgesteld na je inzet.

Wanneer je steeds tegen dezelfde blessures aanloopt en keer op keer behandelingen nodig hebt om deze te verhelpen. Naast een behandeling  is een goede stabiliteit dan helpend, om je klachten voor te blijven. Hetzelfde geldt voor terugkomende fysieke klachten.

Waarom zou ik met stabiliteitstraining meedoen?

  • Je voert oefeningen op jouw niveau uit, dus je kunt altijd deelnemen wanneer je op een matje kunt liggen.
  • Je wervelkolom is jouw steunpilaar die je als basis overal voor nodig hebt, hoe sterker, hoe beter dus.
  • De oefeningen zijn afwisselend en spreken alle delen van je lichaam aan.
  • Je leert bewuster om te gaan met je lichaam, en hebt sneller door wanneer het niet goed gaat.
  • Je prestaties verbeteren, klachten verminderen, en trainen met anderen is nog leuk ook!

 

Hoe ziet een les uit de stabiliteitstraining eruit?

Een les begint altijd met een warming up, oefeningen waar je letterlijk warm van wordt. Je gewrichten gaan werken en daarvoor moeten ze eerst geolied worden, oftewel de doorbloeding wordt gestimuleerd, je hartslag verhoogt.

Vervolgens zal een les afwisselend opgebouwd zijn. De volgende oefeningen komen terug:

  • uitleg over de juiste uitvoering van een oefening waardoor je begrijpt en voelt hoe spieren samenwerken
  • afwisselende oefeningen, waaronder altijd terugkomen: buikspieren, rugspieren, schouderspieren, bil en heupspieren
  • balansoefeningen, door jezelf uit balans te halen, moeten je stabiliserende spieren hard werken
  • ademhalingsoefeningen, zonder een goede ademhaling is balans erg lastig, dit komt regelmatig aan bod
  • oefeningen met materialen als oefenband, grote bal, dumbells en wiebelkussen. Al dan niet in een circuitvorm

Een les eindigt altijd met lichte rekoefeningen en vrije bewegingen zonder kracht, afbouwend met een cooling down, je hartslag zakt, je spieren ontspannen en je ademhaling vertraagt.