Psychosomatische behandeltechnieken

Voor een psychosomatische behandeling worden diverse methoden en technieken ingezet

Mindfulness                                                                                                                                    

Mindfulness is een training en leefstijl waarbij je bewust raakt van je hele denken doen en voelen. Door middel van aandachtstraining leer je hoe je mentaal en fysiek tot rust komt en met je waarneming en ervaringen in het NU kan blijven. Het oordelen, begrijpen en betekenis geven mag even stoppen. Deze training komt oorspronkelijk uit Oost Azie en is door Dhr John Kabat Zinn uitgebreid naar Amerika en Europa en vooral ingezet bij mensen met angstklachten en chronische pijn. Vandaag de dag wordt dit ook veel ingezet bij overbelasting en burn-out klachten om rust te creeren waardoor  het zenuwstelsel ksn herstellen.

Autogene training

Dit is een training welke is ontwikkeld door Dhr. A. Schulz. Het is een ontspanningsmethode waarbij  wordt gewerkt met een opbouwende vaste volgorde van oefeningen, welke effect hebben wanneer dit veel geoefend wordt. Dit helpt het lichaam om het rustzenuwstelsel goed aan te spreken.

Stressmanagement

Veel mensen kampen vandaag de dag met stressklachten. Hoe ga je hier nu zo goed mogelijk mee om? Diverse inzichten en oefeningen helpen je anders met stress om te gaan.

Neuro Linguïstisch Programmeren   (NLP)

NLP gaat over de samenwerking van ons onderbewustzijn, ons gevoelsleven samen met de non-verbale communicatie, en onze verbale communicatie. Met deze coachende oefeningen worden je lichamelijke klachten in samenhang met jouw psychosociale kenmerken en sociale omgeving in verband gebracht, waardoor er inzicht ontstaat in jezelf, je omgeving en de klacht.

Acceptance  Commitment Therapie (ACT)

Deze therapie vorm combineert ontspanningsvaardigheden en bewustzijnstechnieken om anders te leren kijken naar een klacht die al lang bestaat. Dit zijn vaak de tegenwoordig bekende SOLK klachten ( somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten) De oorzaak kan zijn langdurige pijn, angst en spanning waardoor het zenuwstelsel niet goed reageert op prikkels en er is een dysbalans ontstaan is.

Hart coherentie

Focussing

Running therapie

Welke technieken worden ingezet is afhankelijk van het behandeldoel en de klachten en hun oorzaak.